Problemy z elektroniką

Moderator: Dziki Mar

Awatar użytkownika
Lusi2323
VIP
Posty: 51
Rejestracja: 30 sty 2019, o 17:51
VIN: WDB2030451F208248

Problemy z elektroniką

Post autor: Lusi2323 » 8 lut 2019, o 17:15

Witajcie koledzy z działu elektroniki.
Mam problemy w zakupionym W203:
-brak sygnału ( Klaksony dobre sprawdzone, brak napięcia na wsówkach po naciśnięciu klaksonu.)
-brak napięcia do pompki obiegowej cieczy chłodzącej (pompka dobra sprawdzona)
Bezpieczniki dobre sprawdzone wszystkie trzy komory.
Pozdrawiam i dziękuje za podpowiedzi Grzegorz.
C 200 KOMPRESSOR 2001r. :tak:
Awatar użytkownika
Dziki Mar
Moderator
Posty: 2743
Rejestracja: 5 paź 2016, o 18:58
VIN: WDB2110891B355007

Re: Problemy z elektroniką

Post autor: Dziki Mar » 10 lut 2019, o 21:48

Obie usterki mogą mieć związek z kierownicą. Od tego chyba bym zaczął.
W203 C200 M271 2005 Był :smutny:
W211 E320 CDI OM642 4Matic 2008 Jest :rotfl:
W245 B180 CDI (chip) OM640 2010 Jest :ok:

ALBUM

Regulamin Forum
Awatar użytkownika
Lusi2323
VIP
Posty: 51
Rejestracja: 30 sty 2019, o 17:51
VIN: WDB2030451F208248

Re: Problemy z elektroniką

Post autor: Lusi2323 » 11 lut 2019, o 07:54

Witam. Dzięki za podpowiedz. Stawiasz na taśmę?
C 200 KOMPRESSOR 2001r. :tak:
Meniu
VIP
Posty: 909
Rejestracja: 23 mar 2018, o 22:05
VIN: WDB2030421A649606
Lokalizacja: Tarnów małopolska

Re: Problemy z elektroniką

Post autor: Meniu » 11 lut 2019, o 19:56

Hmm jak klakson ma z kierownicą coś wspólnego to pompka obiegowa chyba już nie.

Zapytaj tu kolegi jak wymianiał taśme bo miał podobny problem elektronika-f48/w203-nie-dziala-klakson ... 24536.html
W203 Sedan C200 Kompressor automat polift 2004r Avangarde
Awatar użytkownika
Dziki Mar
Moderator
Posty: 2743
Rejestracja: 5 paź 2016, o 18:58
VIN: WDB2110891B355007

Re: Problemy z elektroniką

Post autor: Dziki Mar » 11 lut 2019, o 19:59

Pompka albo przełącznik zespolony. Dlatego napisałem ogólnikowo, że chodzi o kierownicę.
W203 C200 M271 2005 Był :smutny:
W211 E320 CDI OM642 4Matic 2008 Jest :rotfl:
W245 B180 CDI (chip) OM640 2010 Jest :ok:

ALBUM

Regulamin Forum
Awatar użytkownika
Lusi2323
VIP
Posty: 51
Rejestracja: 30 sty 2019, o 17:51
VIN: WDB2030451F208248

Re: Problemy z elektroniką

Post autor: Lusi2323 » 11 lut 2019, o 21:11

Panowie mi chodzi o pompkę tą co jest przy zbiorniku wyrównawczym cieczy chłodzącej. A temat klasonu omówiłem z kolegą obstawia że skoro bezpieczniki dobre stawia na przekaznik na sam początek. Multifunkcja w kierownicy działa wszystko tam jest ok oprócz tylko klaksonu.
C 200 KOMPRESSOR 2001r. :tak:
Awatar użytkownika
Dziki Mar
Moderator
Posty: 2743
Rejestracja: 5 paź 2016, o 18:58
VIN: WDB2110891B355007

Re: Problemy z elektroniką

Post autor: Dziki Mar » 11 lut 2019, o 22:48

Przyznaję się bez bicia - mój błąd. Mózg zadziałał szybciej niż oczy. Pompka plus klakson dały mi kierownicę.
Czy da się jeździć bez tej pompki czy raczej się wszystko gotuje?

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

W203 C200 M271 2005 Był :smutny:
W211 E320 CDI OM642 4Matic 2008 Jest :rotfl:
W245 B180 CDI (chip) OM640 2010 Jest :ok:

ALBUM

Regulamin Forum
Awatar użytkownika
Przybek
Użytkownik
Posty: 1086
Rejestracja: 8 lis 2017, o 02:23
VIN: WDB2032081F659063
Lokalizacja: Łódź

Re: Problemy z elektroniką

Post autor: Przybek » 11 lut 2019, o 23:25

Dziki Mar pisze:
11 lut 2019, o 22:48
Czy da się jeździć bez tej pompki czy raczej się wszystko gotuje?
Rest dmucha ciepłym przez 2-3 min (wychładza nagrzewnicę i koniec z ciepełka) i webasto nie nagrzewa kabiny (jeżeli jest wogóle). Na biegu jałowym czasami jest słabsze ogrzewanie.
Awatar użytkownika
Lusi2323
VIP
Posty: 51
Rejestracja: 30 sty 2019, o 17:51
VIN: WDB2030451F208248

Re: Problemy z elektroniką

Post autor: Lusi2323 » 12 lut 2019, o 17:49

Witam. Panowie możecie mi wyjaśnić bardziej ostatniego posta. Przyznaję się jak jest do końca tego nie kumam jak tego też i auta wolnymi chwilami go naprawiam bo pracuję a do tej pory nie interesowało mnie żadne inne auto jak MERCEDES W202 a on jest zwykłym golasem. W203 podobało mi się z stylistyki jest ono jeszcze mi obce. W202 może jest takim kanciakiem ale jest bardziej komfortowe. Nie chcę nikogo urazić a jeśli to zrobiłem przepraszam.
C 200 KOMPRESSOR 2001r. :tak:
Awatar użytkownika
Dziki Mar
Moderator
Posty: 2743
Rejestracja: 5 paź 2016, o 18:58
VIN: WDB2110891B355007

Re: Problemy z elektroniką

Post autor: Dziki Mar » 12 lut 2019, o 17:53

Taka funkcja na panelu klimatyzacji. Pozwala do 30 min (teoretycznie) ogrzewać wnętrze pojazdu wykorzystując ciepło silnika.
W203 C200 M271 2005 Był :smutny:
W211 E320 CDI OM642 4Matic 2008 Jest :rotfl:
W245 B180 CDI (chip) OM640 2010 Jest :ok:

ALBUM

Regulamin Forum
Awatar użytkownika
Lusi2323
VIP
Posty: 51
Rejestracja: 30 sty 2019, o 17:51
VIN: WDB2030451F208248

Re: Problemy z elektroniką

Post autor: Lusi2323 » 12 lut 2019, o 18:04

Już prawie rozumiem. Czy chodzi o to że na postoju bez uruchomionego silnika? Drugie to że wtedy pompka przy zbiorniczku wyrównawczym się uruchamia gdy ogrzewa się auto a za razem ona pracuje? :mysli:
C 200 KOMPRESSOR 2001r. :tak:
Meniu
VIP
Posty: 909
Rejestracja: 23 mar 2018, o 22:05
VIN: WDB2030421A649606
Lokalizacja: Tarnów małopolska

Re: Problemy z elektroniką

Post autor: Meniu » 12 lut 2019, o 18:46

Pompka musi pompować aby ciepły płyn przechodził przez nagrzewnice, która jest odmuchiwana przez wentylator. Z czasem płyn się ochładza i funkcja REST sie wyłącza.
W203 Sedan C200 Kompressor automat polift 2004r Avangarde
Awatar użytkownika
Lusi2323
VIP
Posty: 51
Rejestracja: 30 sty 2019, o 17:51
VIN: WDB2030451F208248

Re: Problemy z elektroniką

Post autor: Lusi2323 » 12 lut 2019, o 20:14

Ok rozumiem. Właśnie mam problem z tą pompką bo brak napięcia jest na kablach. Czy jest określony bezpiecznik dla pompki lub przekaznik? Może ktoś kiedyś pomylił pola i dlatego właśnie jest brak prądu. CZy klakson i ta pompka mają ze sobą coś wspólnego pracując na wspólnym przekazniku.
C 200 KOMPRESSOR 2001r. :tak:
polofix
VIP
Posty: 1324
Rejestracja: 6 lis 2014, o 17:05
VIN:
Lokalizacja: Turek/Dobra

Re: Problemy z elektroniką

Post autor: polofix » 12 lut 2019, o 20:59

Lusi2323 pisze:
12 lut 2019, o 20:14
Ok rozumiem. Właśnie mam problem z tą pompką bo brak napięcia jest na kablach. Czy jest określony bezpiecznik dla pompki lub przekaznik? Może ktoś kiedyś pomylił pola i dlatego właśnie jest brak prądu. CZy klakson i ta pompka mają ze sobą coś wspólnego pracując na wspólnym przekazniku.
Podłącz najpierw żaróweczkę pod kable, np 21W, naciśnij w kabinie przycisk REST i patrz czy świeci.
Jeden z ostatnich M111 kompressor
WDB2032451F248605
lechita
VIP
Posty: 443
Rejestracja: 8 maja 2016, o 17:09
VIN: WDB2030071F447330
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Problemy z elektroniką

Post autor: lechita » 12 lut 2019, o 23:00

Sygnał dźwiękowy nie działa w czasie pracy silnika?
tylko ten się nie uczy, kto wszystko neguje
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektronika”