Problem z webasto

Moderator: Dziki Mar

ODPOWIEDZ
rafalflieger
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 15 paź 2020, o 10:50
VIN: WDB2030641F019677

Problem z webasto

Post autor: rafalflieger » 15 paź 2020, o 11:07

Kupiłem niedawno C320 z 2000r. Według specyfikacji auto posiada webasto. Posiada oryginalny kluczyk do jego obsługi zdalnej oraz przycisk obok skrzyni biegów. W instrukcji przeczytałem, że na komputerze pokładowym powinienem mieć opcje ,,ogrzewanie", w której można ustawiać czas jego działania. Niestety nie ma tam czegoś takiego. Drugi problem: nie można webasto włączyć ani wyłączyć za pomocą kluczyka. Ostatni problem: można je włączyć przyciskiem obok skrzyni, ale nie można już go wyłączyć, trzeba czekać aż zakończy pracę. jakieś sugestie?
HatoriHanzo
Użytkownik
Posty: 93
Rejestracja: 21 sty 2017, o 17:46
VIN: WDB 2030461F471324
Lokalizacja: Szczecin

Re: Problem z webasto

Post autor: HatoriHanzo » 15 paź 2020, o 22:03

Wystarczy pojechać do ogarniętego elektryka. To żadna filozofia. Jak zaczną się sypać "jakieś sugestie" to się okaże, że pół auta do wymiany xD serio.
Mercedes-Benz w203 c180 Kompressor 2004r 143KM AVANTGARDE, automat .
misiaksnk
VIP
Posty: 92
Rejestracja: 7 lis 2016, o 14:55
VIN: WDB2037061A417194
Lokalizacja: Sanok

Re: Problem z webasto

Post autor: misiaksnk » 17 paź 2020, o 23:50

Hej,
- kluczyk (pilocik) być może nie komunikuje się z telestartem webasto poprawnie - wymagane kodowanie bez konieczności użycia SD. Świeci się coś na nim jak naciśniesz dłużej przycisk?
- zgadza się, ale tylko połowicznie. Opcja ustawiania godziny włączenia powinna być dostępna na zegarach. Czas działania webasto jest dostępne do zmiany tylko poprzez SD. Jeżeli jej nie ma opcji heizung w zegarach, to wygląda na to jakby ją ktoś wyprogramował. Tu niezbędne SD.
- skoro a się go włączyć i działa to powinno dać się go wyłączyć. Z przyciskiem obok skrzyni jest podobna historia jak z pilocikiem. Przyciski należy przytrzymać około 1-2sekund. Nie działają one natychmiast, jak w radiu. Spróbuj i dać znać.
Pozdrowienia,
Michał
W203, 220 CDI Sport Coupe, 2002r.
Awatar użytkownika
Przybek
VIP
Posty: 1690
Rejestracja: 8 lis 2017, o 02:23
VIN: WDB2032081F659063
Lokalizacja: Łódź

Re: Problem z webasto

Post autor: Przybek » 18 paź 2020, o 02:54

A może być jeszcze tak że w pilocie bateria zdechła dawno temu albo ktoś wymieniał szybę i zapomniał o antenie od telestartu, w liczniku coś się zepsuło i został wymieniony bez poprawnego zakodowania a przycisk przy skrzyni może być uszkodzony. Możliwości dużo więc trzeba sprawdzać po kolei.
rafalflieger
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 15 paź 2020, o 10:50
VIN: WDB2030641F019677

Re: Problem z webasto

Post autor: rafalflieger » wczoraj, o 18:25

Dzięki za informacje. Szyba jest oryginalna. Baterie w pilocie są nowe. Pilot działa. Diody się świecą. Niestety dłuższe przytrzymanie nic nie daje. W wolnej chwili odstawię go do elektryka.
Awatar użytkownika
Przybek
VIP
Posty: 1690
Rejestracja: 8 lis 2017, o 02:23
VIN: WDB2032081F659063
Lokalizacja: Łódź

Re: Problem z webasto

Post autor: Przybek » dzisiaj, o 00:58

ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja i ogrzewanie”