C200 kompressor m111, ogrzewanie, pompka obiegowa, dziwna sp

Moderator: Dziki Mar

ODPOWIEDZ
lopezlopez
VIP
Posty: 32
Rejestracja: 23 kwie 2015, o 20:47
VIN:
Lokalizacja: Białystok

C200 kompressor m111, ogrzewanie, pompka obiegowa, dziwna sp

Post autor: lopezlopez » 22 sty 2018, o 21:21

Witam. Dość nietypowy problem. Padło mi ogrzewanie winowajcą była pompka obiegowa, przynajmniej tak zauważyłem. Raz działała i coś tam grzało ale słabo a raz nie działała i tylko lód z nawiewów. Kupiłem nową pompke, wymieniłem i efekt jest taki że grzeje jak oddech umarlaka na odpalonym silniku i to gdy obroty są podniesione czyli w czasie jazdy. Na postoju dmucha letnim ale jak zgaszę silnik i włączę funkcję rest to ogień z nawiewów... co jest do cholery? Pompa wody wymieniana pół roku temu, paski klinowe też, termostat z rok temu ale auto łapie temp szybko i trzyma ok 87 stopni. Jakieś pomysły co za czort?
W203 C200 Kompressor ASB 2001r
WDB2030451A088748
robertsalar
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 30 gru 2017, o 16:47
VIN: wdb2030451a010923
Lokalizacja: Okolice 3-miasta

Re: C200 kompressor m111, ogrzewanie, pompka obiegowa, dziwna sp

Post autor: robertsalar » 22 lut 2019, o 17:22

Witaj. Mam dokładnie tak samo .Ręce opadają i już nie mam pomysłów. Znalazłeś rozwiązanie u siebie. Już chyba tylko uszczelka pod głowica została do sprawdzenia , aczkolwiek płynu nie ubywa i nie wywala i ciśnienie u kładzie nie rośnie aż tak bardzo.
polofix
VIP
Posty: 1245
Rejestracja: 6 lis 2014, o 17:05
VIN:
Lokalizacja: Turek/Dobra

Re: C200 kompressor m111, ogrzewanie, pompka obiegowa, dziwna sp

Post autor: polofix » 22 lut 2019, o 18:11

Kalibrację klap ogrzewania przechodzi? Pompka REST w tym modelu nie ma znaczenia. Musi grzać normalnie nawet bez niej. Trzeba by sprawdzić, czy np gazownik dobrze wpiął parownik gazu.
Jeden z ostatnich M111 kompressor
WDB2032451F248605
Meniu
VIP
Posty: 817
Rejestracja: 23 mar 2018, o 22:05
VIN: WDB2030421A649606
Lokalizacja: Tarnów małopolska

Re: C200 kompressor m111, ogrzewanie, pompka obiegowa, dziwna sp

Post autor: Meniu » 4 mar 2019, o 23:29

robertsalar pisze:
22 lut 2019, o 17:22
Witaj. Mam dokładnie tak samo .Ręce opadają i już nie mam pomysłów. Znalazłeś rozwiązanie u siebie. Już chyba tylko uszczelka pod głowica została do sprawdzenia , aczkolwiek płynu nie ubywa i nie wywala i ciśnienie u kładzie nie rośnie aż tak bardzo.
A czy Ty też wymieniłeś pompkę jak kolega? Czy to stało się nagle i nie było żadnych objawów czy napraw przy okazji?
W203 Sedan C200 Kompressor automat polift 2004r Avangarde
robertsalar
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 30 gru 2017, o 16:47
VIN: wdb2030451a010923
Lokalizacja: Okolice 3-miasta

Re: C200 kompressor m111, ogrzewanie, pompka obiegowa, dziwna sp

Post autor: robertsalar » 17 mar 2019, o 05:52

Witam. W zasadzie ciężko powiedzieć czy nagle bo zima troszkę nas oszczędzała i nie było potrzeby aż tak mocno grzać w środku. Pompki nie wynieniałem ale sprawdzałem czy działa i kręci w dobrą stronę przy różnych nastawieniach ogrzewania i nawet w słoneczny dzień i wszystko działa jak powinno. No chyba że pompka chodzi chwilkę i potem się zawiesza.Co do napraw to pół roku temu wymieniałem pompe wody ale po wymianie nie zauważyłem żeby było coś nie tak.Z odłączoną pompką elektrycznie grzeje ale szału nie ma , chyba wogle ją usunę na jakiś czas i zobaczę czy będzie wystarczająco dobrze grzał.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ chłodzenia”