ESP,BAS,ABS, Display Fault

Moderator: Dziki Mar

Awatar użytkownika
krishh61
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 17 maja 2014, o 14:40
VIN: WDC2030352R030854
Lokalizacja: Dublin

ESP,BAS,ABS, Display Fault

Post autor: krishh61 »

Witam,

Nie moge wykumac co moze byc nie tak i jak sie do tego zabrac. Przeszukalem forum sa rozne informacje, ale co moze byc powodem takiej sekwencji bledow nie znalazlem. Auto stalo przez pare miesiecy i zebralo sie w nim troche wilgoci (no dobra, chyba sporo wilgoci) Do momentu odstawienia wszystko bylo ok. Po tych paru miesiacach odpalilem go (akumulator w pelni naladowany, auto odpalilo i odapal bez problemow, jedzie i hamuje OK; nie wyswietla sie tylko predkosc jazdy jesli nastawie na te wyswietlana na displayu - caly czas podczas jazdy wskazuje predkosc wynoszaca zero) i no kupa. Sekunde po odpaleniu pojawia sie sekwencja jak na zdjeciach - i powtarza sie ona w kolo Macieju .... Dodatkowo pali sie piktogram silnika oraz nie gasnie wskaznik ABS.

Moze ktos podpowiedziec czego sie czepic?

W203 maj 2002 C180
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
WDC2030352R030854
Awatar użytkownika
noc
Ekspert
Posty: 2093
Rejestracja: 26 kwie 2009, o 17:20
VIN: WDB2030461F911681
Lokalizacja: Warszawa Drugi sort.

Re: ESP,BAS,ABS, Display Fault

Post autor: noc »

Widziałem już raz taki zestaw.Wiązkę przedniego lewego koła przegryzł szczur.Tam jest czujnik zużycia klocków i czujnik obrotów koła z którego korzysta auto do ustalenia szybkości.
Wszystko do ustalenia na kazdym kompie diagnostycznym.
Śniłem o księżniczkach i mam cudowną żonę,
śliczną córkę, piękną Mercedes
małą srebrną W203 1,8 K

Naprawiam MB prawie pół wieku
13 certyfikatów MB - Stuttgart.
Warsztat W-wa/Ursus tel. (22)6626890
Zwykle tu: http://www.w212.pl/
Awatar użytkownika
krishh61
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 17 maja 2014, o 14:40
VIN: WDC2030352R030854
Lokalizacja: Dublin

Re: ESP,BAS,ABS, Display Fault

Post autor: krishh61 »

noc pisze:Widziałem już raz taki zestaw.Wiązkę przedniego lewego koła przegryzł szczur.Tam jest czujnik zużycia klocków i czujnik obrotów koła z którego korzysta auto do ustalenia szybkości.
Wszystko do ustalenia na kazdym kompie diagnostycznym.
Dzieki, trzeba bedzie to sprawdzic.
WDC2030352R030854
Awatar użytkownika
krishh61
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 17 maja 2014, o 14:40
VIN: WDC2030352R030854
Lokalizacja: Dublin

Re: ESP,BAS,ABS, Display Fault

Post autor: krishh61 »

noc pisze:Widziałem już raz taki zestaw.Wiązkę przedniego lewego koła przegryzł szczur.Tam jest czujnik zużycia klocków i czujnik obrotów koła z którego korzysta auto do ustalenia szybkości.
Wszystko do ustalenia na kazdym kompie diagnostycznym.
Czesc

Bylem u mechanika a ten mi mowi, ze nie moze polaczyc sie z modulem hamulcow :/ ... Oprocz uszkodzenia samego modulu, cos innego moze byc przyczyna takie sytuacji?
Ostatnio zmieniony 1 mar 2017, o 18:20 przez krishh61, łącznie zmieniany 1 raz.
WDC2030352R030854
Awatar użytkownika
noc
Ekspert
Posty: 2093
Rejestracja: 26 kwie 2009, o 17:20
VIN: WDB2030461F911681
Lokalizacja: Warszawa Drugi sort.

Re: ESP,BAS,ABS, Display Fault

Post autor: noc »

Najczęściej korozja styków na sterowniku :zmeczony: , brak zasilania :bezradny: , pogryzione (długi postój koło krzaków) przez głodne zwierzaki wiązki :dokuczacz: i oczywiście sam sterownik mógł popełnić sepuku. :zly:
Śniłem o księżniczkach i mam cudowną żonę,
śliczną córkę, piękną Mercedes
małą srebrną W203 1,8 K

Naprawiam MB prawie pół wieku
13 certyfikatów MB - Stuttgart.
Warsztat W-wa/Ursus tel. (22)6626890
Zwykle tu: http://www.w212.pl/
Awatar użytkownika
krishh61
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 17 maja 2014, o 14:40
VIN: WDC2030352R030854
Lokalizacja: Dublin

Re: ESP,BAS,ABS, Display Fault

Post autor: krishh61 »

noc pisze:Najczęściej korozja styków na sterowniku :zmeczony: , brak zasilania :bezradny: , pogryzione (długi postój koło krzaków) przez głodne zwierzaki wiązki :dokuczacz: i oczywiście sam sterownik mógł popełnić sepuku. :zly:
Ech, od marca stal na podjezdzie pod domem, fakt ze blisko trawy a i szczurow tu nie brakuje. Robie sobie jeszcze nadzieje, ze to zasniedziale styki albo cos w jakiejs zlaczce (faktycznie duzo w nim wilgoci sie nazbieralo; na tyle duzo, za jak odpalilem po tym czasie i kawalek sie przejechalem, to zaparowal nawet od srodka predkosciomierz) .... ale znajac zycie, to pewnie bedzie sterownik .... bo przeciez ZA LEKKO w zyciu NIE MOZE BYC, no nie?
WDC2030352R030854
Awatar użytkownika
noc
Ekspert
Posty: 2093
Rejestracja: 26 kwie 2009, o 17:20
VIN: WDB2030461F911681
Lokalizacja: Warszawa Drugi sort.

Re: ESP,BAS,ABS, Display Fault

Post autor: noc »

Daj mu szansę i podjedź do fachowca nie tylko od szczurów. :nunu:
Śniłem o księżniczkach i mam cudowną żonę,
śliczną córkę, piękną Mercedes
małą srebrną W203 1,8 K

Naprawiam MB prawie pół wieku
13 certyfikatów MB - Stuttgart.
Warsztat W-wa/Ursus tel. (22)6626890
Zwykle tu: http://www.w212.pl/
sirturek
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 14 kwie 2019, o 19:50
VIN: WDB2037461A750377

ESP Fault

Post autor: sirturek »

Witam, jak auto stoi dłużej na słońcu w gorący dzień to wyrzuca mi błąd esp. Ja przestawię go w cień, to po pół godziny błędu nie ma. Raz mi też wywaliło check engine p0600, podejrzewam, że to błąd powiązany z tym problemem esp. Ktoś miał taką przypadłość, gdzie szukac?
Meniu
VIP
Posty: 923
Rejestracja: 23 mar 2018, o 22:05
VIN: WDB2030421A649606

Re: ESP Fault

Post autor: Meniu »

A silnik normalnie chodzi jak wywali blad ESP?
sirturek
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 14 kwie 2019, o 19:50
VIN: WDB2037461A750377

Re: ESP,BAS,ABS, Display Fault

Post autor: sirturek »

Tak,silnik chodzi normalnie. Aczkolwiek miałem tak z dwa razy że zaraz po odpaleniu zgasł i musiałem go odpalić raz jeszcze i wtedy wywaliło check engine i błąd p0600. Błąd esp pokazuje tylko wtedy jak auto stoi długo na słońcu w upały, po czym samoistnie ustępuje jak auto postoi w cieniu i ostygnie. Podejrzewam moduł sam, albo może gdzieś jakieś połaczenie masy.
Meniu
VIP
Posty: 923
Rejestracja: 23 mar 2018, o 22:05
VIN: WDB2030421A649606

Re: ESP,BAS,ABS, Display Fault

Post autor: Meniu »

Przeczytaj ten tem o błędzie P0600 moze Ci pomoze a zwłaszcza dwa ostatnie posty o peknietej obudowie elektronika-f48/samochod-nie-odpala-bla ... 19166.html
Awatar użytkownika
PablitoS203
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 26 lis 2019, o 12:48
VIN: WDB2032351F145600
Lokalizacja: Namysłów

Re: ESP,BAS,ABS, Display Fault

Post autor: PablitoS203 »

Cześć @krishh61

Jak u ciebie potoczyła się sytuacja? Wygląda na to, ze mam taki sam problem, który wystąpił ni z tego ni z owego. Dodatkowo samochód jest jakby w trybie awaryjnym, przed 5 km jedzie tylko na pierwszym biegu az w koncu zacznie przerzucac biegami i tak dziala do zatrzymania. Wskazowka predkosciomierza skacze od 0 do aktualnej predkosci...
S203 2.0 M111 Avangarde (aktualnie)
S203 2.7 CDI
W210 2.8
W210 2.9 Turbodiesel
wojtekjasiek
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 11 paź 2020, o 16:20
VIN: WDB2032041F317683

Re: ESP,BAS,ABS, Display Fault

Post autor: wojtekjasiek »

Panowie, czasem wyskakuje mi błąd jak u forumowicza w pierwszym poście. Dodatkowo nie da sie wtedy zmienić lewarka z P. Musze wtedy wyłączyć zapłon i wszystko wraca do normy. Szukać przy czujnikach od klocków czy gdzie indziej?
Ostatnio zmieniony 30 maja 2021, o 17:52 przez wojtekjasiek, łącznie zmieniany 1 raz.
Jest WDB2032041F317683
Był Mercedes W 210 3,2 CDI WDB2100261A978155
Był MERCEDES W 202, C 250TD WDB2021881F414194
misha1982
VIP
Posty: 997
Rejestracja: 13 maja 2009, o 07:18
VIN:
Lokalizacja: wroc

Re: ESP,BAS,ABS, Display Fault

Post autor: misha1982 »

szybciej czujniki ABS, może być też łożysko koła bo na nim jest koronka
C200 KOMPRESSOR SPORTCOUPE 2002,
WDB2037451A286150
C180 KOMPRESSOR KOMBI 2008
WDD2042461F232265
iron13
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 16 lip 2017, o 11:51
VIN: WDB2030461A667798

Re: ESP,BAS,ABS, Display Fault

Post autor: iron13 »

Witam wszystkich, mam podobny problem ale trochę odwrotnie niż kolega "sirturek" pisał, u mnie jak jest chłodno to po uruchomieniu wywala błędy wszystkie po kolei, które po chwili jak się nagrzeje gasną i wszystko działa jak należy, jeżeli jest ciepło to raczej tego problemu nie ma. Nie mam już pomysłów gdzie szukać przyczyny. Podejrzenie pada na błąd komunikacji CAN sądząc po błędzie P0600. Podpowiecie coś?
W203 C180k 2004r.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektronika”