Części zamienne firmy NTY - Wasze opinie.

Rozmowy na wszystkie inne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum.

Moderator: Dziki Mar

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Przybek
Moderator VIP
Posty: 2793
Rejestracja: 8 lis 2017, o 02:23
VIN: WDB2032081F659063
Lokalizacja: Łódź

Części zamienne firmy NTY - Wasze opinie.

Post autor: Przybek »

Jakie są Wasze opinie o częściach firmy NTY? Dokładniej to chodzi mi części "elektryczne". Generalnie w necie opinie są skrajne a jestem ciekaw czy ktoś z Was miał z tym bezpośrednią styczność i może się podzielić doświadczeniem.
Pytanie zrodziło się po tym jak natrafiłem na zamiennik pompki cyrkulacyjnej która do niedawna występowała tylko w oryginale (z wyjściem na ogrzewanie sprysków) i to w naprawdę chorych pieniądzach a podróba kosztuje poniżej 1/4 jej ceny (moja powoli kończy żywot).
Awatar użytkownika
Przybek
Moderator VIP
Posty: 2793
Rejestracja: 8 lis 2017, o 02:23
VIN: WDB2032081F659063
Lokalizacja: Łódź

Re: Części zamienne firmy NTY - Wasze opinie.

Post autor: Przybek »

Aż mi się wierzyć nie chce że nikt nigdy nie kupował części tej firmy...
polofix
VIP
Posty: 1975
Rejestracja: 6 lis 2014, o 17:05
VIN:
Lokalizacja: Turek/Dobra

Re: Części zamienne firmy NTY - Wasze opinie.

Post autor: polofix »

Nty to chyba nawet żadna hurtownia nie bierze. Pewnie to jakiś tzw importer, który upycha towar wysyłkowo prosto z kontenera. Sam jestem ciekaw czy jest warto coś kupić z tej firmy.
WDB2032451F248605
WDF63981113179735
4JGAB72EXXA108366
WDDHF8HB5AA175853
Prawysierpowy
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 12 lis 2018, o 09:54
VIN: WDB2032071F860807

Re: Części zamienne firmy NTY - Wasze opinie.

Post autor: Prawysierpowy »

Do omegi 2.6 kupiłem cewke zapłonowa. Lamaga chodziła gorzej niż na tej uszkodzonej. Zrobiłem zwrot. Taka to historyja
Awatar użytkownika
PablitoS203
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 26 lis 2019, o 12:48
VIN: WDB2032351F145600
Lokalizacja: Namysłów

Re: Części zamienne firmy NTY - Wasze opinie.

Post autor: PablitoS203 »

Ja również miałem cewkę zapłonową tej firmy w lexusie 400h. Padła po miesiącu używania.
S203 2.0 M111 Avangarde (aktualnie)
S203 2.7 CDI
W210 2.8
W210 2.9 Turbodiesel
Awatar użytkownika
Przybek
Moderator VIP
Posty: 2793
Rejestracja: 8 lis 2017, o 02:23
VIN: WDB2032081F659063
Lokalizacja: Łódź

Re: Części zamienne firmy NTY - Wasze opinie.

Post autor: Przybek »

polofix pisze: 7 lut 2020, o 05:45 Nty to chyba nawet żadna hurtownia nie bierze. Pewnie to jakiś tzw importer, który upycha towar wysyłkowo prosto z kontenera. Sam jestem ciekaw czy jest warto coś kupić z tej firmy.
Jakiś czas temu Intercars i 4cars tym handlowali. Z tym że teraz 4cars kompletnie wycofał się z części poniżej "średniopółkowych".
Nadal mam dylemat czy wywalić 2 stówki na pompkę a się chyba zaczynam starzeć bo coraz mniej lubię ryzyko :P
polofix
VIP
Posty: 1975
Rejestracja: 6 lis 2014, o 17:05
VIN:
Lokalizacja: Turek/Dobra

Re: Części zamienne firmy NTY - Wasze opinie.

Post autor: polofix »

Jestem ciekaw jak części zawieszenia. Jeśli tylko robią dobrą gumę, to 99% sukcesu.

No i jestem po zakupie silniczka wycieraczki tylnej do w639.
Po podłączeniu kostki nie działa nic. Dyskretnie rozebrałem silniczek i podłączyłem na krótko. Ośka się obraca, ale niestety sam silniczek w sobie ma zwarcie!
WDB2032451F248605
WDF63981113179735
4JGAB72EXXA108366
WDDHF8HB5AA175853
polofix
VIP
Posty: 1975
Rejestracja: 6 lis 2014, o 17:05
VIN:
Lokalizacja: Turek/Dobra

Re: Części zamienne firmy NTY - Wasze opinie.

Post autor: polofix »

Tak jak się spodziewałem. Nikt tego nie czyta jak edytuję, dlatego piszę pod spodem [DzikiMar wybacz, ale tak muszę]
Silniczek jednak zostaje. Rozebrałem głębiej i naprawiłem wadę fabryczną. Dwa styki były zwarte i już naprawione. Zamontowane i działa.
WDB2032451F248605
WDF63981113179735
4JGAB72EXXA108366
WDDHF8HB5AA175853
Awatar użytkownika
Przybek
Moderator VIP
Posty: 2793
Rejestracja: 8 lis 2017, o 02:23
VIN: WDB2032081F659063
Lokalizacja: Łódź

Re: Części zamienne firmy NTY - Wasze opinie.

Post autor: Przybek »

No to żeś mnie teraz pocieszył jak nową pompkę też trzeba będzie rozebrać i złożyć na nowo w razie W. Zrobi się ciepło to się może na weekend majowy za to zabiorę :P
A z tym edytowaniem to rzeczywiście nic nie wyskoczyło jako nowe.
polofix
VIP
Posty: 1975
Rejestracja: 6 lis 2014, o 17:05
VIN:
Lokalizacja: Turek/Dobra

Re: Części zamienne firmy NTY - Wasze opinie.

Post autor: polofix »

Przybek, pompki mają inną konstrukcję. Tutaj są ścieżki mosiężne, które niedbale były zamontowane i to był ten problem. Chociaż się dowiedziałem, że silniczek obficie jest posmarowany smarem i jest dość mocny. Daje radę nawet na sucho i nie robi to na nim najmniejszego wrażenia.
WDB2032451F248605
WDF63981113179735
4JGAB72EXXA108366
WDDHF8HB5AA175853
Kamil909090
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 11 sty 2023, o 11:14
VIN: brak vin

Re: Części zamienne firmy NTY - Wasze opinie.

Post autor: Kamil909090 »

To co mogę polecić z firmy NTY, to przeguby, łożyska - wszystko co związane z układem napędowym. Firma mocno się rozwinęła ostatnimi czasy - mają też od ponad roku swoje laboratorium, gdzie wyrywkowo sprawdzają części wysyłane do nich z fabryki. NTY mocno sprzedaje zagranicą. W Polsce ludzie nie mają zaufania, ale montuje te części czasami w autach klientów i nie mam więcej zwrotów niż w innych firmach.
Awatar użytkownika
Przybek
Moderator VIP
Posty: 2793
Rejestracja: 8 lis 2017, o 02:23
VIN: WDB2032081F659063
Lokalizacja: Łódź

Re: Części zamienne firmy NTY - Wasze opinie.

Post autor: Przybek »

Od napisania tematu trochę czasu minęło i jak teraz oceniam NTY. U mnie jeździ pompka wspomagająca obieg wody - ma już ponad 1,5 roku i nadal działa więc opłacało się zaryzykować. Do polifta W211 brałem zamek tylnej klapy i silnik tylnej wycieraczki i po ponad roku także zero problemów. Wspomniane części mają dobrą jakość spasowania i nie ma problemów przy montażu.
polofix
VIP
Posty: 1975
Rejestracja: 6 lis 2014, o 17:05
VIN:
Lokalizacja: Turek/Dobra

Re: Części zamienne firmy NTY - Wasze opinie.

Post autor: polofix »

No i ja się wypowiem. Ten silniczek, o którym wspomniałem po pryśnięciu na tylna szybę nie chciał się wyłączyć [latem 2022r]. Czyli stało się to co z każdym, który się uszkadza. Ugniła rurka, która przechodzi przez ośkę silniczka. No i taką mamy jakość NTY. W W203 też zamontowałem silniczek [maxgear] i 2 lata, to samo, złom. W tym silniczku płyn spowodował korozję i wszystko stanęło, przez zaczął przeskakiwać na zębach. Musiałem wyjąć bezpiecznik, żeby móc normalnie jeździć.
WDB2032451F248605
WDF63981113179735
4JGAB72EXXA108366
WDDHF8HB5AA175853
Kamil909090
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 11 sty 2023, o 11:14
VIN: brak vin

Re: Części zamienne firmy NTY - Wasze opinie.

Post autor: Kamil909090 »

polofix pisze: 11 sty 2023, o 18:36 No i ja się wypowiem. Ten silniczek, o którym wspomniałem po pryśnięciu na tylna szybę nie chciał się wyłączyć [latem 2022r]. Czyli stało się to co z każdym, który się uszkadza. Ugniła rurka, która przechodzi przez ośkę silniczka. No i taką mamy jakość NTY. W W203 też zamontowałem silniczek [maxgear] i 2 lata, to samo, złom. W tym silniczku płyn spowodował korozję i wszystko stanęło, przez zaczął przeskakiwać na zębach. Musiałem wyjąć bezpiecznik, żeby móc normalnie jeździć.
Zgłaszałeś reklamację? Ja nigdy u nich nie miałem problemu z reklamacjami i gwarancją.
polofix
VIP
Posty: 1975
Rejestracja: 6 lis 2014, o 17:05
VIN:
Lokalizacja: Turek/Dobra

Re: Części zamienne firmy NTY - Wasze opinie.

Post autor: polofix »

Dwa lata minęły. Pomimo, że użyłem go kilka razy, to i tak złom.
WDB2032451F248605
WDF63981113179735
4JGAB72EXXA108366
WDDHF8HB5AA175853
ODPOWIEDZ

Wróć do „Off topic”