Mala S-ka.. czyli w205
Moderator: Dziki Mar
-
greenwitch
- VIP
- VIN:
-
mrbraindeath
- expert
- VIN:
Tak jak mowilem.. daj spokoj z tym samochodem 
- W Classic-u za gwiazde doplacamy.. w standarcie jest ten smiec plastikowy na grillu.
- Exclusive (Elegance) juz nie kosztuje tyle co Avantgarde - teraz jest drozszy, czyli mit AWANGARDA w Polsce poszedl sie walic
- Male silniki C180BE i C200BE to gowniane silniory z Renault.. na dodatek bez skrzyni automatycznej - tylko z manualna
Pewnie skrzynia z konwerterem 7G/9G nie jest kompatybilna z tym smieciowatym silnikiem 
- W Classic-u za gwiazde doplacamy.. w standarcie jest ten smiec plastikowy na grillu.
- Exclusive (Elegance) juz nie kosztuje tyle co Avantgarde - teraz jest drozszy, czyli mit AWANGARDA w Polsce poszedl sie walic
- Male silniki C180BE i C200BE to gowniane silniory z Renault.. na dodatek bez skrzyni automatycznej - tylko z manualna
-
greenwitch
- VIP
- VIN:
Nie wiem co to za tradycja, ale z punktu widzenia matematyki wydaje się być wyjątkowo głupia...piasektt pisze:Raz nawet sprawdzałem na trasie w tradycyjny sposób czyli pełny bak 100km i dolewka. Komputer nie kłamał![]()
Ile spalisz paliwa na tych 100km? 10l?
A na stacji w zależności od czułości pistoletu może Ci się pewnie nalać 100-500 ml mniej lub więcej. Błąd wydaję się być duży pewnie nawet do 10% jak na różnych stacjach tankujesz. Większym sensem jest przejeździć kilka baków i wtedy zmierzyć spalanie i błąd wtedy jest marginalny......
Pozdrawiam,
Adam
Adam
Mercedes W203 2002 sedan Elegance
VIN WDB2030061A360421
Mercedes W203 2002 sedan Elegance
VIN WDB2030061A360421
- V126
- VIP
- VIN:
Co Wy się targujecie o pół litra... Tak samo gdzieś wyczytałem, wypociny jakiegoś "reportera motoryzacyjnego", który napisał, że silnik 2,2CDI w S klasie wystarcza, a jak ktoś nie jechał, to niech najpierw się przejedzie. Bo silnik dobrze przyspiesza i mało pali. Wystawił sobie tym samym opinię
Jak jeździ codziennie TDI, to nie pomyślał, że silnik oprócz tego musi jeszcze mieć wysoką kulturę pracy.
Kiedyś oznaczenie S to był zawsze najlepszy silnik, przynajmniej 6 cylindrów (nie licząc W126 w wersji 300SD z lat 1980-1985 na rynek USA, ale tamtym to jak ruskim, wszystko da się sprzedać), na wtrysku, do 1980 wyłącznie benzyna, najlepsze wykończenie, najlepsze wyposażenie itp. Teraz to i w S za elektryczne szyby trzeba będzie dopłacać. Były kiedyś tanie Mercedesy, które zapewniały komfort i niezawodność, a teraz mamy awaryjne, plastikowe skarbonki na kółkach za kilkadziesiąt tysięcy z plastikową gwiazdą na masce. Różnica między tamtymi tanimi mercedesami, a tymi jest taka, że kiedyś samochód był niezniszczalny, a klasa samochodu zapewniała jego wyjątkowość. Gdzie tu wyjątkowość marki? Niedługo faktycznie, S klasa będzie wyjeżdżała z szybami na korbę, bez radia, na stalowych felgach i ze szmacianą tapicerką
Kiedyś oznaczenie S to był zawsze najlepszy silnik, przynajmniej 6 cylindrów (nie licząc W126 w wersji 300SD z lat 1980-1985 na rynek USA, ale tamtym to jak ruskim, wszystko da się sprzedać), na wtrysku, do 1980 wyłącznie benzyna, najlepsze wykończenie, najlepsze wyposażenie itp. Teraz to i w S za elektryczne szyby trzeba będzie dopłacać. Były kiedyś tanie Mercedesy, które zapewniały komfort i niezawodność, a teraz mamy awaryjne, plastikowe skarbonki na kółkach za kilkadziesiąt tysięcy z plastikową gwiazdą na masce. Różnica między tamtymi tanimi mercedesami, a tymi jest taka, że kiedyś samochód był niezniszczalny, a klasa samochodu zapewniała jego wyjątkowość. Gdzie tu wyjątkowość marki? Niedługo faktycznie, S klasa będzie wyjeżdżała z szybami na korbę, bez radia, na stalowych felgach i ze szmacianą tapicerką
Ostatnio zmieniony 28 sty 2014, o 15:30 przez V126, łącznie zmieniany 1 raz.
C200 CDI 2002 AVANTGARDE ESTATE WDB2032041F212729 I UNITRA GRA!!!
-
mrbraindeath
- expert
- VIN:
Bo to tak jest.. dobry silnik do stania w korkach i wozenia goscia hotelu z pod hotelu na lotnisko. Do tego sie idealnie nadaje 250-ka..
Jednak zalej ja do pelna, wsadz dwie walizki (swoja i kobiety), jej kuferek, sprzet do tennisa i pojedzcie do SPA na kilka dni po autostradzie w DE..
Obecny trend jest robienie wszystko na wyglad. W Niemczech chca obnizyc predkosc na autostradach wiec po co takie duze silniki.. Robia wyglad na sportowo ale samochod pary nie ma. Pakiety AMG do gownianych silnikow.. pod maska wiertarki i male dyzelki.
Przykladowo jakis czas temu do ASO przyjechal klient z C200CDI w kombi ktora chcial zostawic w rozliczeniu. Wujek nie przyjal jej w wymarzonej cenie bo jest nie sprzedawalna.. srebrna 203-ka po Lifcie z linia SportEdition+ i ozderzakowaniem AMG na 17" felgach.. Predkosc maksymalna 197km/h i kilkanascie sekund do stowy. No zenada nie samochod.. nadal jest od miesiecy na mobile i to na drugim koncu kraju w innym malym ASO.
Inna sprawa - w zeszlym tygodniu jechalem w166 z kolega. Kupil sobie 250 i byl wielce dumny.. przycisnal, silnik zawyl i nic.. ten sie jara przyspieszeniem. Ja mu mowie - Ty misiek, Ty wiesz ze zwykla 203-ka z Kompressorem Ci tym odjedzie?! A on swiecie przekonany ze nie, ze to ma przeciez odejscie i bla bla bla.. Ja mowie, tsaa.. moment to ma ale nic wiecej. On nic. Zajarany spalaniem ponizej 10L.. Kilka dni temu do mnie dzwoni i ma pretensje ze wrocil z nart i mnie opieprza dlaczego ja mu nie powiedzialem ze to w ogole nie jedzie w trasie..
Kiedys szmaciana tapicerka (w126) byla w modzie i drozsza
Jednak zalej ja do pelna, wsadz dwie walizki (swoja i kobiety), jej kuferek, sprzet do tennisa i pojedzcie do SPA na kilka dni po autostradzie w DE..
Obecny trend jest robienie wszystko na wyglad. W Niemczech chca obnizyc predkosc na autostradach wiec po co takie duze silniki.. Robia wyglad na sportowo ale samochod pary nie ma. Pakiety AMG do gownianych silnikow.. pod maska wiertarki i male dyzelki.
Przykladowo jakis czas temu do ASO przyjechal klient z C200CDI w kombi ktora chcial zostawic w rozliczeniu. Wujek nie przyjal jej w wymarzonej cenie bo jest nie sprzedawalna.. srebrna 203-ka po Lifcie z linia SportEdition+ i ozderzakowaniem AMG na 17" felgach.. Predkosc maksymalna 197km/h i kilkanascie sekund do stowy. No zenada nie samochod.. nadal jest od miesiecy na mobile i to na drugim koncu kraju w innym malym ASO.
Inna sprawa - w zeszlym tygodniu jechalem w166 z kolega. Kupil sobie 250 i byl wielce dumny.. przycisnal, silnik zawyl i nic.. ten sie jara przyspieszeniem. Ja mu mowie - Ty misiek, Ty wiesz ze zwykla 203-ka z Kompressorem Ci tym odjedzie?! A on swiecie przekonany ze nie, ze to ma przeciez odejscie i bla bla bla.. Ja mowie, tsaa.. moment to ma ale nic wiecej. On nic. Zajarany spalaniem ponizej 10L.. Kilka dni temu do mnie dzwoni i ma pretensje ze wrocil z nart i mnie opieprza dlaczego ja mu nie powiedzialem ze to w ogole nie jedzie w trasie..
Kiedys szmaciana tapicerka (w126) byla w modzie i drozsza
- V126
- VIP
- VIN:
Mówisz o czasach, gdy elektryczne szyby były za dopłatą (W126). Tak swoją drogą myślałem, że kraciasta tkanina była standardem, a welur za dopłatą. Odwrotnie było? Czy ten magiczny MB-TEX był za darmo? Chociaż do niego, to już mogli nawet dopłacać
Co ciekawe w USA są W126 z tym charakterystycznym rudym wnętrzem MB-TEXowym.
Swoją drogą to ta szkocka krata była fajna, tylko Anglicy jej nie lubią, ale oni wogóle są dziwni :p
250CDI ma moc, ale tylko przez chwilę. To jest silnik, ale do C klasy, odpowiednik 270CDI, choć on miał jeden cylinder więcej. Ale i tak chwała, bo w jakimś czasopiśmie pseudomotoryzacyjnym czytałem, że chcieli do W205 wsadzić 3 cylindrowy silnik Renault. Wprawdzie 1,6L to już samo mówi za siebie, ale chyba nawet Francuzi w swej pomysłowości nie dali radę stworzyć takiego cuda co by mogło jakoś się poruszać.
C200CDI wystarcza do jazdy po mieście. W trasie z pełnym obciążeniem potrzeba więcej miejsca zeby wyprzedzić.
Swoją drogą to ta szkocka krata była fajna, tylko Anglicy jej nie lubią, ale oni wogóle są dziwni :p
250CDI ma moc, ale tylko przez chwilę. To jest silnik, ale do C klasy, odpowiednik 270CDI, choć on miał jeden cylinder więcej. Ale i tak chwała, bo w jakimś czasopiśmie pseudomotoryzacyjnym czytałem, że chcieli do W205 wsadzić 3 cylindrowy silnik Renault. Wprawdzie 1,6L to już samo mówi za siebie, ale chyba nawet Francuzi w swej pomysłowości nie dali radę stworzyć takiego cuda co by mogło jakoś się poruszać.
C200CDI wystarcza do jazdy po mieście. W trasie z pełnym obciążeniem potrzeba więcej miejsca zeby wyprzedzić.
Ostatnio zmieniony 28 sty 2014, o 16:06 przez V126, łącznie zmieniany 1 raz.
-
mrbraindeath
- expert
- VIN:
Welur oczywiscie.. dla mnie to ta szmata o ktorej mowilem. Za welur sie doplacalo 
No ja z oficjalnych kanalow MB sie dowiedzialem ze bedzie trzycylindrowy - ale to za jakis czas. Wiem na pewno ze do 2016r nie zobaczymy zadnego dyzla V6.. potem, zobaczymy
Pakiet AMG ma cos reprezentowac - moc. Ktorej C200CDI nie ma. Dla mnie to zart. Patrz na w205 C63AMG - z opisu C63AMG zrobili marke a nie oznaczenie silnika. Tak jak M3..
No ja z oficjalnych kanalow MB sie dowiedzialem ze bedzie trzycylindrowy - ale to za jakis czas. Wiem na pewno ze do 2016r nie zobaczymy zadnego dyzla V6.. potem, zobaczymy
Pakiet AMG ma cos reprezentowac - moc. Ktorej C200CDI nie ma. Dla mnie to zart. Patrz na w205 C63AMG - z opisu C63AMG zrobili marke a nie oznaczenie silnika. Tak jak M3..
- piasektt
- VIP
- VIN:
greenwitch pisze:Nie wiem co to za tradycja, ale z punktu widzenia matematyki wydaje się być wyjątkowo głupia...piasektt pisze:Raz nawet sprawdzałem na trasie w tradycyjny sposób czyli pełny bak 100km i dolewka. Komputer nie kłamał![]()
Ile spalisz paliwa na tych 100km? 10l?
A na stacji w zależności od czułości pistoletu może Ci się pewnie nalać 100-500 ml mniej lub więcej. Błąd wydaję się być duży pewnie nawet do 10% jak na różnych stacjach tankujesz. Większym sensem jest przejeździć kilka baków i wtedy zmierzyć spalanie i błąd wtedy jest marginalny......
Pozdrawiam,
Adam
Pewnie, tylko mistrzu ja nie będę kilka zbiorników jeździł tylko po trasie, tylko wmiesza się w to jazda po mieście. I w tedy to będzie mix
Mnie to tak bardzo nie interesuje, ile to pali bo już kupiłem, pieniądze z konta wyparowały i już trudno
W sprawie w205 pewnie macie racje, że szarpią z kieszeni na wyposażeniu. Dobrze im idzie sprzedaż to nie boją się tak o swoje finanse. Chcieli mi wcisnąć tą w205 w momencie zostawienia mojego innego mercedesa w rozliczeniu. I dużo gadżetów chcieli mi dorzucić po fajnych rabatch np. 50%, 30% (i nie były to dywaniki
- V126
- VIP
- VIN:
Juhuuuuuuu będzie trzycylindrowy tłuk diesel. Pewnie narazie nie mogą opanować jego "kultury" pracy.mrbraindeath pisze:No ja z oficjalnych kanalow MB sie dowiedzialem ze bedzie trzycylindrowy - ale to za jakis czas.
Ja o tkaninie myślałem takiej http://img2.sprzedajemy.pl/1000x901c_me ... 496022.jpg
-
mrbraindeath
- expert
- VIN:
-
Miecz
- Użytkownik
- VIN:
Jednak nie mogłem się oprzeć i.... zamówiłem W205 C180. U dilera mówią, że produkcja rusza w marcu, auto ma być do odbioru pod koniec marca (!!). Brzmi trochę jak ściema ale zobaczymy.
Tak czy owak - trochę jestem podekscytowany
Pozdrawiam,
Miecz
Tak czy owak - trochę jestem podekscytowany
Pozdrawiam,
Miecz
Ostatnio zmieniony 8 lut 2014, o 20:32 przez Miecz, łącznie zmieniany 1 raz.
- jarod32
- Użytkownik
- VIN: Honda_PILOT
- Kontakt:
- piasektt
- VIP
- VIN:
- Johnnybravo
- Użytkownik
- VIN:
Wybrałem się dziś zerknąć na nową c klasę do olsztyńskiego dilera. Mieli bodaj 4 egzemplarze na stanie w różnych kolorach. Na środku salonu stała biała hmmm chyba z pakietem amg i czarnym środkiem. Auto za ok 230K z podniesioną maską i podłączonym prostownikiem.... aż chce się kupować
W środku miejsca nawet sporo, atmosfera sportowa jednak przez czarną podsufitkę i małą powierzchię okien dość przytłaczająca. Tablet paskudny. Wydaje mi się że elementy które do tej pory były chromowane teraz są lakierowane.... Tapicerka prawdopodobnie była ze sztucznej skóry ARTICO bo w aucie śmierdziało... wcale nie przesadzam. Przy cenie 230K mogliby chociaż dodać dywaniki... myślałem że specjalnie nie włożyli by ludzie nie podeptali jednak np w e klasie były beżowe całe upaprane
Zegary, ich grafika i wykonanie no sory ale tandetne
, choć w a klasie jeszcze bardziej.
W domu po lekturze broszury bardzo zdziwił mnie promień skrętu 11,22m oraz pojemność zbiornika paliwa 41 litry.......
W domu po lekturze broszury bardzo zdziwił mnie promień skrętu 11,22m oraz pojemność zbiornika paliwa 41 litry.......
Ostatnio zmieniony 21 mar 2014, o 20:28 przez Johnnybravo, łącznie zmieniany 1 raz.
S viewtopic.php?t=16181
E viewtopic.php?t=9799
C viewtopic.php?t=8502
Pozdrawiam wszystkie dziewczyny i chłopaków wielbiących mercedesy
E viewtopic.php?t=9799
C viewtopic.php?t=8502
Pozdrawiam wszystkie dziewczyny i chłopaków wielbiących mercedesy
- zbychumax
- Użytkownik
- VIN:
http://www.autokrata.pl/testy/nowy-merc ... bmw_a19901
Mi też się wydaje że sprawia wrażenie takiego tandetnego, aczkolwiek nie dotykałem i widziałem na żywo.
Mi też się wydaje że sprawia wrażenie takiego tandetnego, aczkolwiek nie dotykałem i widziałem na żywo.
Obecnie:
Mercedes W210 E200 Kompresor
BMW E60 528i 2010r x-drive
Sprzedane:
C200CDI 2001r Kombi
VIN: WDB2032041F120608
Lakier: 040 i rdza
Zawieszenie: -30mm
Przebieg: 325 tys km
Mercedes W210 E200 Kompresor
BMW E60 528i 2010r x-drive
Sprzedane: